Netflix
‘Meer Europese content op Netflix en Amazon’
Moeten Amerikaanse streamingservices als Netflix en Amazon meer Europese content creëren?
Het lijkt erop dat de Europese Unie met nieuwe wetgeving gaat komen. Dit om met name grote Amerikaanse streamingdiensten te dwingen meer te investeren in Europese content en filmindustrie. Het Europese Parlement en de lidstaten moeten instemmen met deze wetgeving. Als dit gebeurd is gaat deze gelden voor traditionele zenders en online streamingdiensten als Netflix en Amazon schrijft Reuters.
”High-quality content can travel globally, irrespective of language. For instance, Dark, in addition to being well-received in its home country, has also been viewed by millions
of members in the US and has outsized watching throughout Europe and Latin America.”
Werd er twee jaar geleden nog ingezet op 20% Europese content, nu is 30% het voorstel. De Raad van Cultuur in Nederland bepleitte al eerder dat Netflix en Amazon meer zouden moeten investeren in de Nederlandse filmwereld. Daarnaast spraken ze van een ongelijk speeldveld aangezien traditionele media al moeten voldoen aan dit soort wetgeving, maar deze niet van toepassing is op online diensten.
Netflix in Europa
Als deze wetgeving aangenomen wordt kunnen de EU-lidstaten zelf besluiten strengere wetgeving in te stellen. Dit is bijvoorbeeld al het geval in Frankrijk. Daar is het verboden tot 36 maanden nadat films in de bioscoop verschenen zijn ze te vertonen. Dit was een van redenen waarom Netflix besloot niet meer mee te doen aan het Cannes film festival. Daarnaast kunnen de landen ook eisen dat streamingdiensten meebetalen aan Europese producties. Streamingservice Netflix heeft al eerder laten weten graag in Europese producties te willen investeren. Een paar dagen eerder, op 18 april, kondigde Netflix dan ook zeven nieuwe Europese series en twee documentaires aan. Nu is het wachten of Amazon ook in Europa wilt investeren. Voor lokale spelers als bijvoorbeeld Videoland is deze wetgeving in de meeste gevallen geen probleem.
Wat denken jullie van dit voorstel. Maakt het echt uit in welk land er gefilmd wordt?