Connect with us
Android P, nu nog zonder volledige naam

Android

De Android P. gids

Het Android P. logo // Met dank aan Google

De Android P. gids

In deze gids een overzicht van alle veranderingen en verbeteringen die je kunt verwachten in Android P. Ook vertellen we hoe je de Beta alvast kan uitproberen.

Als je deze website via je smartphone bezoekt, dan is er een grote kans dat je dat via een Android smartphone doet. Tegenwoordig draait zo’n 85% van de telefoons wereldwijd namelijk op Android. Op de ontwikkelaarsconferentie I/O eerder deze maand kondige Google een nieuwe versie aan, Android 9.0 oftewel P. Sinds Android 1,5 ‘Cupcake’ genoemd werd is de traditie om grote releases naar iets zoets te vernoemen. Helaas heeft Google nog niet bekend gemaakt waar de letter bij deze release voor staat.

De verwachting is dat Google in augustus begint met de uitrol naar de eerste en tweede generatie Pixel telefoons. Daarna is het aan de fabrikanten om dit naar hun eigen telefoons uit te rollen. Bedrijven als HMD Global (Nokia), OnePlus en Sony zijn hier traditioneel vrij snel mee. Het kan echter vrij lang duren bij sommige fabrikanten. Al is het de eerste keer dat Project Treble op recente telefoons geïnstalleerd staat wat volgens Google het update proces moet versnellen. In een blogpost stellen ze dat het tot drie maanden sneller zou moeten kunnen hierdoor.

”Eerdere versies kregen de naam Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, Kitkat, Lollipop, Marshmallow, Nougat en Oreo. Waar de P voor komt te staan is echter nog even afwachten”

Met het uitbrengen van de eerste Beta is het een goed moment om een overzicht te maken van alle veranderingen en verbeteringen die je kunt verwachten. En uiteraard gaan we je ook uitleggen hoe je alvast aan de Beta kan komen!

De Beta installeren

Wellicht hadden we dit kopje onderaan moeten plaatsen zodat je eerst kan lezen wat je kan verwachten. Maar om teleurstelling te voorkomen eerst de lijst met telefoons die de nieuwste versie kan draaien. In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn er een stuk meer telefoons die in aanmerking komen voor de Beta, zie de lijst hieronder. Bedenk wel goed dat het een Beta is! Deze software is nog in ontwikkeling, er is een kans dat het je telefoon kan laten vastlopen.

Wat is er nieuw in deze Android versie?

Omdat er nogal wat dingen veranderen sommen we afzonderlijk op. Het is slechts de eerste Beta, dus er kan nog veel veranderen. Maar deze preview geeft een goed beeld welke richting Google op wilt in de komende jaren. Kort gezegd gaat Google zich focussen op een nieuw uiterlijk en het toevoegen van meer privacy vriendelijke functies. Een beetje meer privacy kan geen kwaad, maar na het Cambridge Analytics schandaal is het even afwachten of het ook echt een verschil gaat maken.

Minder buttons, meer gestures

Om maar meteen te beginnen met de grootste verandering, Google gooit je menu-knoppen op de schop. Sinds Android 3.0 Honeycomb in 2011 heeft Android drie buttons om te navigeren, de terug- home- en multitask-button. Bij de komende versie gaat dit veranderen en komen er gestures voor in de plaats.

In deze preview moet je twee keer op de home button klikken om naar je startscherm te komen. Als je naar boven swiped kom je terecht in je ‘recente apps’, als je dit twee keer doet krijg je je applijst te zien. De terugbutton verschijnt alleen nog als dat nodig is, al is de verwachting dat de bedoeling is de terugbutton compleet uit te faseren.

Ondersteuning voor de inkeping (‘notch’) in het scherm

Er zijn al een aantal telefoons die een inkeping in het scherm hebben, zoals de Nokia X6 waar we al eerder over schreven. Deze inkeping is ontstaan omdat er ruimte moest blijven voor de selfie-camera en de speakers op de telefoon terwijl er meer scherm werd toegevoegd. Het probleem is alleen dat de software er nog niet op voorbereid was. Het ziet er soms raar uit als je op fullscreen een video afspeelt of een game speelt.

De nieuwe Notch opties in het Android menu

De nieuwe Notch opties in het Android menu // Via Google

In de nieuwste Android versies zijn er mogelijkheden voor ontwikkelaars om hier rekening mee te houden. Mocht je nou zelf niet van de notch houden, dan heeft Google ook de mogelijkheid toegevoegd om het een zwarte balk te maken. Jet lijkt daardoor alsof de inkeping er niet is. Het is echter beter om aan de notch te wennen, voorlopig is het een blijvertje. Het probleem ligt met name bij de frontcamera die ruimte nodig heeft voor de lens. Er zijn andere opties, zoals bijvoorbeeld Xiaomi heeft toegepast in z’n Mi Mix 2S. Op deze telefoon zit de frontcamera aan de onderkant van je telefoon, waar er nog steeds bezels aanwezig zijn. Reviewers waren echter niet erg tevreden hierover. De meeste gaven aan dat ze de telefoon ondersteboven gebruikte als ze een selfie wilde maken. Puur omdat de foto’s vanwege de rare hoek er vreemd uit zagen.

Telefoonverslaafd?

Pak jij je smartphone om de 20 seconden op? Dan heeft Google ook wat handige functies. Tijden I/O heeft Google gesproken over een ‘digitaal welzijn’ en functies daarvoor zullen bij een volgende Beta ook in Android verschijnen. Zo heeft Google al aangekondigd dat er een ‘Android Dashboard’ zal komen, hier kan je in een oogopslag zien hoe je je telefoon gebruikt, welke Apps je het vaakst gebruikt en hoe lang, hoe vaak je enkel het scherm aanklikt en ook hoeveel notificaties je ontvangen hebt.

Ook maakt Google het makkelijker om de Niet-Storen modus automatisch aan te laten gaan, en kan je je scherm laten switchen naar monochrome kleuren om je klaar te maken om naar bed te gaan. Als laatste heeft Google ‘App Timers’ aangekondigd, deze kan de toegang tot specifieke apps blokkeren als je meer dan een zelf ingestelde tijd in de App gespendeerd hebt. Het zijn zeker functies die voor een groot deel van de bevolking een goede hulp kunnen zijn hun smartphone verslaving binnen de perken te houden.

De digitaal welzijn functies van Google

De digitaal welzijn functies in de komende Android versie // Via Google

Meer batterij

In elke versie probeert Google, net als Micrsoft met Windows trouwens, om het verbruik omlaag te krijgen. Deze versie probeert Google dat voor elkaar te krijgen door ‘Adaptive Battery Mode‘. Het werkt min of meer hetzelfde als de automatische helderheid op je telefoon. Volgens Google zou je met Adaptive Battery je telefoon 30% minder processorkracht kunnen laten gebruiken. Via Machine Learning (Artificial Intelligence) zou het echter in staat zijn om te leren en beter te begrijpen hoe het energie kan besparen door op je gewoontes en gebruik te letten. Daarnaast gaat je smartphone je voortaan ook vertellen wanneer die zich uitschakelt in plaats van een resterend percentage.

Ronder en kleurrijker

Het uiterlijk is uiteraard ook enigszins aangepast, al is het ditmaal niet zo extreem. Het eerste wat meteen opvalt is dat de icoontjes in de instellingen een stuk kleurrijker geworden zijn. Ook is zo’n beetje elk menu al afgerond, wat het best te zien is in het notificatiescherm. De verwachting is dat er qua design meer van deze subtiele (verbeteringen?) zullen komen. Je moet er even aan wennen, maar het ziet er opzich niet verkeerd uit. Uiteraard zijn ook de nodige animaties maar weer een ververst en vervangen.

De nieuwe look van het Android P notificatiescherm

De nieuwe look van het Android P notificatiescherm // Via Google

Verbeterde apps

Een van de features die aangekondigd is is ‘Slices‘ een functie die je contextuele informatie geeft. Op dit moment zal dit alleen nog gebeuren als je de zoekfunctie gebruikt. Als je bijvoorbeeld zoekt naar ‘Lyft’ (een taxi app) dan geeft het in het veld met de resultaten meteen een link naar bijvoorbeeld thuis en werk, met daaronder belangrijke informatie als hoe lang het duurt en wat de kosten zijn. Je hoeft dus niet meer per se de Lyft app te openen om deze informatie te zien. Een ander voorbeeld dat Google gaf op I/O 2018 was zoeken op Hawaï waardoor je meteen je vakantiefoto’s van die trip te zien krijgt. Op deze manier hoopt Google dat je minder hoeft te switchen tussen verschillende apps. Je kan een deel van je taken makkelijk in de zoekfunctie doen.

De Slices functie in Android P

De Slices functie in Android P // Via Google

De andere functie die gaat zorgen dat we minder in de apps hoeven te doen is Actions genoemd. Actions is wederom een AI functie. Het is min of meer een snelkoppeling die een bepaalde actie suggereert gebaseerd op eerder gebruik en je locatie. Als je bijvoorbeeld altijd in de trein onderweg naar werk het nieuws leest, dan zal het een link tonen om die app te openen. Hetzelfde gebeurd als je je headset met je telefoon koppelt, gebaseerd op wat je normaal doet kan het bijvoorbeeld een Spotify playlist aanraden.

Meer privacy

XDA developers ontdekte in de broncode dat cameratoegang op de achtergrond niet langer toegestaan gaat zijn. Dit om te voorkomen dat Apps permissie vragen om de camera te gebruiken en terwijl je het niet gebruikt gaat filmen. Zelfs voor apps die op de achtergrond filmen, zoals bijvoorbeeld een Dashcam app, blijft dit mogelijk. Als Apps je vertellen met een notificatie dat er gefilmd wordt blijft het mogelijk dit te doen. Er kan in ieder geval niet meer stiekem gefilmd worden, voor welke reden dan ook.

Niet alleen de permissies van de camera gaan op schop, ook de netwerkactiviteit permissies. Apps krijgen vanaf Android P niet langer de mogelijkheid deze processen uit te lezen. Net als met de camera zijn er echter altijd apps die voor een legitieme reden deze permissie gebruiken, zoals VPN apps. Hiervoor zal Google een aparte API ontwikkelen om hier veilig gebruik van te kunnen maken.

De kleine dingetjes

Er zijn uiteraard een heleboel kleine dingen die verandert zijn. Automatische helderheid is niet langer een door Google bepaalde instelling, maar het gaat leren hoe jij je setting zet in elke situatie. Op basis hiervan kan het voorspellen hoe jij graag de helderheid van je telefoon wilt hebben. Ook de volumeknop is verandert. Er komt geen slider meer vanaf boven maar slechts een klein blokje naast de volumeknop waarin je de hoogte kan aanpassen. De volume knop omhoog en de powerknop zorgt ervoor dat het toestel meteen op trilstand gaat. Als je de telefoon met scherm op een tafel legt dan gaat hij automatisch op stil. Ook de locatiebepaling en autofill-feature zijn verbeterd. Een van de handigste features echter is dat je telefoon voortaan je bluetooth volume gaat onthouden. Zodra je je bluetooth apparaat weer koppelt weet de telefoon precies op welke volume je hem de vorige keer had staan.

Nu rest alleen het wachten nog

Er staan een aantal veranderingen te wachten bij de nieuwste Android versie eind deze zomer. De meest ingrijpende is het wijzigen van de navigatiebalk, dat zal voor alle gebruikers erg wennen worden. Tenslotte is het al jaren hetzelfde. Maar het is goed dat Google radicale beslissingen als deze durft te nemen. Ook de nieuwe privacy functies zijn een welkome aanvulling. Het is nog even afwachten of er nog onverwachten zaken in een volgende Beta toegevoegd worden, maar dat lijkt het niet op. Voor nu is het vooral wachten, of de stap durven nemen en de Beta op je telefoon installeren. Ik kan in ieder geval niet wachten tot de nieuwste versie uitgerold wordt, en we natuurlijk eindelijk te weten gaan komen waar die P voor staat!

Hopelijk heb je na het lezen van dit overzicht een beetje een idee wat je telefoon te wachten staat. Als je niet genoeg kan krijgen en wat technischer aangelegd bent, kijk dan onderstaande YouTube video van de Android Developpers.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Android

To Top